Rävbacken Blekinge

Semesterresan i år gick till Karlskrona. Det var ju inte direkt nära Blekinges högsta punkt men det är ju inte ofta vi åtminstone är i detta landskap, så det är klart att vi var tvungna att passa på.

Högsta punkten heter Rävbacken och är 189 m ö h. Tydligen så hade man ända fram till 2006 trott att det var en annan punkt som var högst.

Karlskrona ligger i östra Blekinge och Rävabacken ligger i närheten av gränspunkten där Blekinge, Skåne och Småland möts. Punkten ligger mitt ute i skogen vid några stora stenar och man parkerar bredvid en mobilmast.

Det finns en skylt i närheten och även en loggbok där man kan skriva några rader. Vi besökte punkten 30 juni 2018, så kommer ni dit så kan ni hitta våra namn där.

DSC_0003 DSC_0001DSC_0002

Lojstahajd – Gotland

Till Gotland åker man ju inte bara för en utflykt för att besöka högsta punkten. Så spännande var inte högpunkten. …men när vi ändå var där på semester så fick vi ju inte missa att åka dit. Det var inte heller så långt ifrån där vi bodde så det blev en alldeles lagom utflykt.

Gotlands högsta punkt ligger på Lojstahajd och väldigt nära Russparken där hästar (Gotlandsruss) går fritt.

Om Dalarnas högsta punkt gav en vidunderlig utsikt så var detta rena motsatsen. Punkten låg mitt inne i en låg tallskog och det var tack vare GPS som vi hittade punkten så snabbt som vi ändå gjorde. Vad gäller utsikt så pratar vi bara metrar, men det var annars en tydlig markering var den var.

Punkten besöktes 2017-07-26 och med denna gång hade vi Viktor.

DSC_0024 (3) DSC_0026

Svealands och Dalarnas högsta punkt – Storvätteshågna

DSC_0033  DSC_0034

1 augusti utgick vi från STFs fjällstation Grövelsjön. Storvätteshågna skulle bestigas. Denna gång var det bara jag (Håkan), Linnéa och Thomas som var med. Det var ändå bara vi som skulle klara av vandringen så vi passade på när Carina var bortrest.

Av en ren slump fick vi veta att ett gäng scouter skulle bestiga den samma dag. Det var dessutom inte vilka scouter som helst utan en av ledarna var min bästa kompis som nu mer bor i Göteborg.

Klart att vi hängde med, vi är ju själva scouter, och det löste våra problem med att hitta ett lämpligt ställe att övernatta på. Det hade funnits flera olika alternativ, men scoutgruppen hade redan koll. Nu blev det övernattning på toppen vid bäcken som fungerade som utlopp för den lilla sjö som fanns där. Lilla och lilla förresten, på den höjden så var den förvånansvärt stor.

En vidunderlig utsikt var det från tältplatsen gjorde det till både en angenäm kväll och morgon.

Björnerödspiggen – Bohuslän

DSC_4893

Under semester i Strömstad så gjorde vi så klart en utflykt till Bohusläns högsta punkt. Det visade sig inte ligga så långt från staden och med fika i ryggsäcken åkte vi iväg. Vi var lite frågande till hur det skulle vara med parkering, men det visade sig inte vara några problem. Det fanns en officiell parkering vid en informationsskylt utmed vägen där Bohusleden korsade den väg vi kom på. Naturligtvis gick det uppför, men inte så brant som vi kanske trott. Trots allt var vi ju nära Idefjorden och hade halva stigningen kvar från havsnivån där vi parkerade. Däremot trodde vi flera gånger att det började plana ut och att vi borde vara framme, men det kom nya stigningar igen.

Väl framme så fanns det ett vindskydd där vi fikade och ett utkikstorn varifrån man bl a såg in i Norge och ut till havet.

Öland – Höghäll

Semester på Öland. Då måste vi naturligtvis besöka högsta punkten Höghäll 55 m ö h. Det gjorde vi i torsdags.

Till skillnad från tidigare punkter så var inte detta något officiellt besöksmål. Här låg det på en äng med högt gräs innanför ett hus. Vi körde först förbi för att se om vi kunde komma åt den genom att gå runt, men det fanns bara en naturlig väg dit. Därför parkerade vi vid en väderkvarn i närheten och gick mot huset. Hoppades att vi skulle hitta någon att fråga om vi fick passera. Det gjorde det och hon sa ungefär var punkten var och att det var ok att passera. Ändå var det lite pinsamt så vi gick snabbt genom tomten och tog några bilder där hon sagt att det var. Vi kanske inte stod exakt på punkten men tillräckligt nära för oss.

DSC_0019

Nationaldag och Västergötlands högsta punkt

Idag, på Nationaldagen, åkte vi väster ut. Galtåsen var målet och det är Västergötlands högsta punkt. Den ligger inte långt från ”Göteborgsvägen” (Rv 40) och det går fortare att åka dit än till vår egen högpunkt i Småland.

Vädermässigt hade det sett lovande ut i prognosen och termometern visade på varmare väder än på länge. Kortbyxor på mig men övriga vågade inte lita på mig. Lite droppar föll innan vi kom fram, men i stort sett var det bra.

När vi åkte till Tomtabacken så visste ju jag att det inte var något berg vi skulle bestiga, men där var det ändå lite utsikt och ännu bättre från tornet. Vid Galtåsen var det skog och en hage. Känslan av bergsbestigning får alltså vänta.

Vi har i alla fall nått vår andra punkt nu.

Östergötlands högsta punkt är 10 mil bort. Kanske kan bli nästa? Sedan blir det längre.

/Håkan

DSC_0003DSC_0005  DSC_0012 DSC_0010 DSC_0009

Första punkten avklarad

Idag har vi börjat. Solen sken och vi packade ner fika och styrde bilen mot Tomtabacken. Vårt eget landskaps högsta punkt.

Barnen var förberedda på att det inte var mycket till berg, men det var ändå jobbigt att förstå att det var högsta punkten. Hemma har vi ju långa och branta backar från centrum och upp på höjderna. Tomtabacken är ju mer av en höjd. Dock högre än vad jag minns den.

På Tomtabacken finns det ett flygtorn som man kan klättra upp i. Lite för mycket känsla av stege för att passa alla, men vi var i alla fall tre som klättrade upp. Väl värt mödan och man såg verkligen långt.

/Håkan

Läs mer om Tomtabacken här!

DSC_0007  DSC_0008 DSC_0009 DSC_0015 DSC_0019 DSC_0016 DSC_0021

Vår utmaning

Familjen har satt upp ett mål. Besöka högsta punkten i varje landskap. Det kommer naturligtvis leda oss till Sveriges högsta punkt – Kebnekaise.

Efter att vi bestämt oss så har vi konstaterat att det finns ett namn för denna jakt. Highpointing är namnet och vi har hittat en bra svensk sida för detta: www.sverigestak.org. De har bra beskrivningar kring varje punkt både landskaps- och länsindelat.